Norge åpner opp egne selskap
Oppdatert (08.12.11): Høringsrunden er nå igangsatt, med frist for å levere høringsuttalelser 31. januar. Les mer på Finansdepartementets hjemmesider.
21. september annonserte Finansdepartementet med statssekretær Roger Schjerva at norske selskaper skal bli mer åpne. Han annonserte at det vil komme en høringsrunde på såkalt land-for-land-rapportering for alle norske selskaper i høst. Lanseringen kom i anledning en rapportlansering av Publish What You Pay om bruk av skatteparadiser hos selskaper i utvinningsindustrien. Schjervas innledning kan leses i sin helhet her.
-Dette er svært gledelig. Dette viser at Norge ønsker å ta et globalt ansvar i kampen mot kapitalflukt, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, styreleder i Tax Justice Network - Norge .
Store summer går hvert år tapt fra både utviklings- og utviklede land i form av kapitalflukt. For utviklingsland utgjør dette 1280 milliarder dollar, hvorav 60-65% skyldes skattejuks i multinasjonale selskaper. Økokrims nylige tiltale mot selskapet Transocean, trolig norges største skattesvindel, viste hvor vanskelig det er å få tak i skatterelatert informasjon om selskaper. Et av de vanskeligste landene å få informasjon fra var USA. Landet ble, for mange kanskje overraskende, ranket som nummer en i Tax Justice Networks hemmeligholdsindeks, som kom ut i 2009.
- Når selv Norge med store ressurser i skattevesenet sliter med å få informasjon fra land som mange ikke engang regner for å ha strengt hemmlighold, sier det noe om hvor viktig det er å få på plass en slik åpen rapportering, sier Jacobsen.
Den norske høringsrunden forventes å ta utgangspunkt i EU-kommisjonens forslag om land-for-land rapportering (LLR), som vi tidligere har meldt er på trappene, og ventet å komme i oktober. Selv om man i Norge venter på å se hva EU vil foreslå, er det ingen hindringer mot å innføre dette på egen hånd, som Roger Schjerva sier til Dagens Næringsliv i dag. For Tax Justice Network er det viktig at LLR standarden som kommer blir solid nok til å gi informasjon som er nyttig, i tillegg til at man innfører dette over alle sektorer. I første omgang kan det se ut som EU-forslaget kun vil omfatte utvinningsindustrien.
Tax Justice Network har vært sentral i å utvikle land-for-land rapporterings-standarden. Les mer om land-for-land her.
Peter Ringstad, koordinator Tax Justice Network.