Finansdepartementet foreslår i ny høring å innføre land-for-land-rapportering (LLR) i Norge. Dette vil gjøre det lettere å oppdage om selskap flytter sitt overskudd til for eksempel skatteparadis for å unngå skatt. Vår høringsuttalelse kan lastes ned til høyre.
I EU ble en form for land-for-land vedtatt 9. april i år. Selskap må nå vise hva de betaler i skatt i alle land de har virksomhet i. Men selve skattebeløpet gir ingen mening hvis man ikke setter det i sammenheng med hvor mye selskapene faktisk tjener. Det norske forslaget går nå dette ekstra skrittet og vil at selskaper også må vise informasjon som salgsinntekter, produksjonsvolum og antall ansatte.
Dette vil gjøre det mulig å se om skatten selskapet betaler, er rimelig i forhold til virksomheten som drives. En norsk innføring vil sette en ny standard for åpenhet i selskaper internasjonalt. Det vil gjøre det lettere å følge pengestrømmene og holde selskaper ansvarlige.
Forslaget har imidlertid en stor svakhet, da den begrenser seg til kun to bransjer: utvinningsindustrien og skogdrift. Statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva, uttaler i Klassekampen 7. mai 2013 at han ikke prinsipielt vil avvise at Norge inkluderer flere sektorer, og at det kan være gode argumenter for å inkludere telekom og finansnæringen.
Svært mange av høringssvarene i den første LLR-høringen i 2011 tok nettopp til orde for at alle sektorer måtte inkluderes. Avsløringen omkring selskaper som Starbucks, Amazon og Google sine skandaløst lave skatteinnbetalinger viser at skattetriksing på langt nær er avgrenset til olje- og gruvesektoren. Det er viktig at dette blir gjentatt i denne høringsrunden.
I høringen nevnes andre områder på åpenhet, blant annet kontraktsåpenhet. Lite åpenhet om vilkårene som blir avtalt mellom selskaper og myndigheter er et stort problem. Dette forfølges imidlertid ikke videre i denne høringen.
Rapporten foreslår at LLR-rapporten skal gjøres tilgjengelig på selskapenes nettsider. Dette er svært viktig, da det vil gjøre det mulig for blant andre sivilsamfunn og journalister i utviklingsland å få tilgang til informasjonen. Høringen foreslår at LLR-rapporten skal inn i regnskapsregisteret, som vil være viktig for å kunne analysere flere selskaper samlet. Regnskapsregisteret ligger imidlertid bak en betalingsmur. Denne muren må fjernes for å oppnå reell offentlig tilgjengelighet av opplysningene.
(Oppdatert 6. august 2013)
Les mer
- Høring - Rapport om land-for-land rapportering (frist 2. august 2013)
- Strid om forslag til rapportering (Bistandsaktuelt 6. august 2013) Første høringsrunde fra 2011
- Lær mer om land-for-land-rapportering
Av daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen