Ny rapport: State of Tax Justice 2024
Nye estimater fra Tax Justice Network viser at verden taper 492 milliarder dollar i skatteinntekter årlig.
Foto: oversikt over FN-medlemslandenes posisjon i avstemningen om en skattekonvensjon. Kilde: skjermdump fra rapporten.
I dag, 19. november, kom årets utgave av Tax Justice Network sin State of Tax Justice 2024. Rapporten gir blant annet nye estimater på skatteunngåelse og skatteunndragelse globalt.
Resultatet er slående. Verden taper 492 milliarder dollar i skatteinntekter årlig. Multinasjonale selskaper står for 347,6 milliarder dollar av dette ved å flytte overskudd til skatteparadiser, mens 144,8 milliarder dollar skyldes rike enkeltpersoner som skjuler formuer offshore.
Rapporten peker ut åtte land – Australia, Canada, Israel, Japan, New Zealand, Sør-Korea, Storbritannia og USA – som muliggjør nesten halvparten (43 prosent) av skattetapet. Multinasjonale selskaper og rike enkeltpersoner kan bruke deres finansielle systemer og hemmelighold til å minimere sin skatteregning i andre land.
De samme åtte landene er sentrale i å blokkere et nytt initiativ til global skattereform, ledet av FN. Når FN-landene skal stemme om å starte formelle forhandlinger om en skattekonvensjon i slutten av november, ventes det at disse landene vil være de eneste som stemmer nei. Deres motstand mot en inkluderende FN-prosess for skattepolitikk står i fare for å undergrave kampen mot skatteflukt og skadelig skattetriksing.
Tap-tap-situasjon
Samtidig beregner Tax Justice Network at disse åtte landene også er blant de som totalt taper de største summene av sine skatteinntekter.
USA taper så mye som 73 milliarder dollar i året på at multinasjonale selskaper og rike enkeltpersoner flytter overskudd og økonomisk aktivitet til andre steder for å betale mindre skatt i USA. USA er dermed verdens største taper av skatteinntekter, etterfulgt av Storbritannia, som tapte 45 milliarder dollar i året. Når det gjelder resten av “nei-landene”:
- Australia tapte 24 milliarder dollar (7. plass)
- Japan tapte 16 milliarder dollar (9. plass)
- Canada tapte 11 milliarder dollar (14. plass)
- Sør-Korea tapte 2 milliarder dollar (28. plass)
- Israel tapte 1 milliard dollar (37. plass)
- New Zealand tapte 1 milliard dollar (42. plass)
Til tross for at de totale tapene fra høyinntektsland er størst, er det fortsatt lavinntektsland som taper relativt mest. For eksempel tilsvarer tapene i høyinntektsland i gjennomsnitt rundt 7% av helsebudsjetter, mens det i lavinntektsland tilsvarer så mye som 36%.
10 år med minimal fremgang
Rapporten framhever også manglende fremgang etter over ti år med skattereform i OECD. Data fra OECD selv viser at verden er langt fra å oppnå det sentrale målet for OECDs skattesamarbeid siden 2013 – å redusere skattetap som følge av at multinasjonale selskaper overskuddsflytting. OECDs “suksesshistorie” – informasjonsutveksling for å hindre ubeskattede formuer skjult offshore – beregnes også til å ha hatt mindre effekt enn forventet.
Årlige tap som følge av overskuddsflytting har økt med 36 milliarder dollar i perioden 2016–2021, til tross for implementeringen av OECDs BEPS-reformer (Base Erosion and Profit Shifting) fra 2016. Rike enkeltpersoner skjuler fremdeles majoriteten av sine offshore-formuer for skattemyndighetene, til tross for noe fremgang i informasjonsutveksling.
Fremtiden ligger i FN
Denne rapporten er en kraftig påminnelse om behovet for internasjonalt samarbeid for å stoppe skatteunndragelse og sikre at skattesystemer tjener samfunnet som helhet. Avstemningen i FNs generalforsamling om forhandlinger om en skattekonvensjon kommer på et kritisk tidspunkt for å snu disse trendene. Alle land inviteres til å støtte en rettferdig og inkluderende global skattereform som kan sikre at inntekter fra skatt fordeles rettferdig og transparens styrkes.