OECD innrømmer utdatert lovverk

Den nye BEPS-rapporten tar til orde for nytenkning for å stanse skatteerosjonen fra multinasjonale selskap.

(Oppdatert 21. februar 2013)

Det er lenge siden OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) ble regnet som en spydspiss i kampen mot global skattesnyteri. Men den 12. februar lanserte de en rapport som varsler nye takter fra organisasjonen.

Rapporten Adressing Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) presenteres med spørsmålet "Hvorfor må du betale mer skatt enn multinasjonale selskap?". - Multinasjonale selskaper betaler så lite som 5% i skatt, mens mindre bedrifter må ut med opp mot 30%. Selskapene utnytter det faktum at skattesystemene fremdeles er knyttet opp mot nasjonalstater og den "gamle" økonomien der fortjeneste fra immaterielle rettigheter var relativt lite viktige, sier OECD.

Rapporten inneholder oppsiktsvekkende tall som at de tre skatteparadisene Barbados, Bermuda og De britiske jomfruøyene samlet mottok mer i direkteinvesteringer enn henholdsvis Tyskland og Japan i 2010. Rapporten åpner opp for å vurdere nye metoder for å hindre overskuddsflytting.

Prosessen skal skje raskt: Arbeidsgrupper er allerede satt ned for å komme med konkrete anbefalinger i mai. Dette skal danne grunnlag for videre rapportering til G20 i juli. I en så rask prosess er det en fare for at viktige elementer ikke vil bli vurdert skikkelig. Enhetlig skattelegging er et forslag som bør være sentral i arbeidet. Det er også usikkert hvor mye reell påvirkning utviklingsland vil ha i arbeidet. India er et av landene som tidligere har kritisert OECD for å påtvinge dem regler de ikke har vært med å utvikle.

Uansett er det nye og kraftige signaler OECD nå sender, som igjen kan føre til store omveltninger i hvordan vi skattelegger multinasjonale selskap.

Oppdatering 21. februar 2013: The Treasury (Finansdepartementet i England) har uttalt at enhetlig skattelegging skal vurderes.

Les mer

Av styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen