Statsborgerskap til salgs for de super-rike
I Storbritannia kan du kjøpe deg permanent oppholdstillatelse for 2 millioner pund. Dette legger til rette for hvitvasking og hemmelighold.
Av: Ingrid Hjertaker og Julie Kristine Wood
________________________________________________________________________________
I en tid der migrasjon er tema for konflikt og politiske dragkamper, er det noen som på lovlig vis kan kjøpe seg statsborgerskap eller permanent oppholdstillatelse. Disse programmene er kontroversielle fordi de gir rike mulighet til å kjøpe seg rettigheter, og fordi det historisk har vært en kanal for hvitvasking og investering av gevinst fra annen økonomisk kriminalitet.
Før jul annonserte regjeringen i Storbritannia at de med umiddelbar virkning skulle stenge sitt kontroversielle visumprogram for de aller rikeste i vente på nye og strengere regler. Dette ble derimot ikke gjort, og det ble heller ikke gitt noen forklaring på snuoperasjonen.
Hva er et «Golden Visa»?
Visumprogrammet som formelt heter «Tier 1» fungerer slik at velstående utlendinger som har midler til å investere i Storbritannia får permanent oppholdstillatelse der. Storbritannia er derimot ikke alene om å tilby dette. Flere land tilbyr også permanent opphold, eller til og med fullt statsborgerskap, i bytte mot investeringer, og disse programmene kalles gjerne «Golden visas».
Det er ikke hvem som helst som kan kjøpe seg et «Golden Visa». Muligheten er begrenset til en finansiell elite, fordi prisene for slike visum ligger på mellom 2.5 og 100 millioner kroner, ifølge Transparency International.
Prisen på inngangsbilletten varierer fra land til land, og basert på hvilke privilegier den som får oppholdstillatelsen får tilgang til. Eksempler på dette er tilgang til Schengen-sonen og tilgang til USA. Prisen settes også på bakgrunn av hvor lenge personen planlegger å være fysisk til stede i landet.
Det offisielle formålet med «Golden Visas» er å løfte den lokale økonomien gjennom å tiltrekke store investeringer. Man «kjøper» retten til å være borger ved å bidra økonomisk.
Det er derfor ikke overraskende at over 100 land i verden har et slikt «gyldent» opplegg. Blant disse finner vi 13 europeiske land; Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kypros, Hellas, Latvia, Lituauen, Malta, Monaco, Portugal, Spania, Sveits, og Storbritannia.
Hvorfor er det problematisk?
Denne typen program har blitt gjenstand for mye kritikk. For det første, er det flere som mener at det er urettferdig at noen kan kjøpe seg slike høyt ettertraktede rettigheter. For det andre er «Golden Visas» problematiske fordi man ikke har god kontroll på hvor pengene som investeres egentlig kommer fra. Slike visum-programmer kan da være med på å legge til rette for hvitvasking av penger tjent gjennom korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet.
I oktober 2018 la OECD frem en liste av 21 jurisdiksjoner som er mistenkt for å bruke «Golden Visas» for skatteunndragelse og hvitvasking. Blant disse var Monaco, Kypros og Malta.De står på lista fordi de tilbyr de rike ankommende lave skattenivåer for penger plassert i utlandet og krever nesten ingen personlig tilstedeværelse. Programmene kan også brukes av de som ønsker å unngå radaren for automatisk informasjonsutveksling, og som følge av dette undra skatt.
I sammenheng med en nylig korrupsjon- og svindelsak mot en kasakhstansk milliardær ble det avslørt at flere enn 3000 personerhadde fått oppholdstillatelse i Storbritannia gjennom «Golden Visas», for det meste russiske og kinesiske statsborgere. I motsetning til det som gjelder for de fleste vanlige visumsøknader blir personer som søker om disse «gullvisaene» ikke undersøkt av det britiske innenriksministeriet, The Home Office. Dette er problematisk fordi Storbritannia og særlig London har et stort problem som investeringsmål for hvitvaskede penger fra andre land. Byen har blitt et vaskeri for skitne penger som kommer ut av for eksempel Russland og Sentrale Asia. The Home Office har tidligere uttalt at de nå skal gjennomgå 700 «Golden Visas» utgitt til velstående Russere.
Hva skjer videre i Storbritannia?
Rett før jul avgjorde den britiske regjeringen at «Golden Visa»-programmet til Storbritannia skulle stoppes fram til nye strengere regler fikk kommet på plass. Denne suspenderingen var satt til å begynne 7. desember, men regjeringen snudde kun et par dager etterpå.
De nye reglene som skal på plass i 2019 vil fremdeles gi deg mulighet til å kjøpe statsborgerskap, om du har 2 millioner pund å investere. I følge The Home Office, vil reformen gjøre at søkere til programmet må levere omfattende informasjon om sine finansielle interesser, samt kunne bevise at de har vært i kontroll av de 2 millioner pundene de investerer de to siste årene.
Et ønske, fra Tax Justice Network - Norge, for det nye året er at den britiske regjeringen gjennomfører disse tiltakene, og ikke dukker under for presset fra nåværende og potensielle investorer.
Oppdatering 13.03.2019: I et forsøk på å slå ned på hvitvasking har Storbritannias Home Office annonsert nye regler for såkalte "Golden Visas". Nå må søkere kunne bevise at de har hatt kontroll over de 2 millioner pundene de investerer de to siste årene, eller kunne oppgi en kilde for hvor pengene kommer fra. Kravet har tidligere ligget på 90 dager.
Støtt Tax Justice Network - Norge i arbeidet for skatterettferdighet.
Enkeltbidrag på VIPPS: 550844. Bli fastgiver (valgfritt månedlig beløp).