$690 mrd forsvinner årlig fra utviklingsland på grunn av internfeilprising. Slik triksing med priser internt i selskap utgjør dermed den aller mest brukte metoden for skattesnyting. Les ny uttalese fra Tax Justice Network, Skatteetatens nye årsrapport om internprising, nøkkeltall, mediesaker med mer.
Uttalelse om internprising fra TJN
Tax Justice Network har lansert en uttalelse om internprising. Denne krever blant annet en objektiv gjennomgang av OECD sine internprisingsregelverk. Retningslinjer er så komplekse at mange skattemyndighter i utviklede land ikke klarer å administrere reglene. Hvordan skal da utviklinsland forventes å bruke dem? Det såkalte "armelengdeprinsippet", som sier at varer som handles internt i selskap skal prissettes lik markedsverdien, er under hardt vær:
“The problem with the arm’s-length method is that it does not work well in theory or in practice.” - Martin Sullivan, økonom.
Uttalelsen går også inn for land-for-land-rapportering for multinasjonale selskap for å løse problemet med mangelen på informasjon om intern selskapshandel. Uttalelsen ble presentert av Davdis Spencer, advokat og seniorrådgiver i Tax Justice Network i FN-bygget i New York 14. mars.
Skattedirektoratets årsrapport om internprising 2011
Årsrapporten viser blant annet oversikt over norske skattedommer mot selskaper som Dell, Accenture og Allseas Marine Contractors. Et av Skatteetatens fokusområder er selskaper som tilsynelatende går med vedvarende underskudd (gjelder blant annet hundrevis av norske industriselskaper). I 2012 vil antall årsverk Skatteetaten bruker på internprisingssaker være 79, en kraftig økning fra 53 i 2009.
Nøkkeltall om internprising
$13 Pris på et videokamera. Et virkelig eksempel på internfeilprising.
$52 Pris på en rakettkaster. Et virkelig eksempel på internfeilprising.
$690 mrd Forsvinner årlig fra utviklingsland på grunn av internfeilprising.
60% Andel av verdenshandelen som skjer mellom datterselskaper innen samme selskap .
60-65% Andel kapitalflukt fra utviklingsland som skyldes skattejuks i multinasjonale selskaper.
TJN nevnes på topp 5 over «ledende krefter» i internprising av publikasjonen Transfer Pricing Week
Organisasjonen Action Aid er på listen for sin glimrende rapport om bryggeriselskapet SABMiller i Afrika.
Om rapporten: “The most shocking part of this story is not the huge amounts of tax avoided,
but the fact that one woman selling beer outside SABMiller’s brewery in Ghana paid more income tax last year than the multi-million pound brewery,” - Martin Hearson, Action Aid.
Action Aid trekker frem at sivilsamfunnsorganisasjoner som TJN Africa og TJN Latinamerica vil bli enda viktigere i tiden som kommer.
Seminar i Helsinki 13-15. jun - Transfer pricing: alternative methods of taxation of multinationals.
TJN i samarbeid med det finske Utenriksdepartementet og den finske organisasjonen KEPA. Her presenteres blant annet internprisingserfaringer fra Kina, India, Brasil og Afrika, og caset SABMiller.
Internprising i media
Noen selskaper som har fått medieoppslag på grunn av sine internprisingsteknikker:
Apple (Digi.no 30. april 2012)
Transocean (Aftenposten 2. februar 2012)
Google (NA24 10. november 2010)
Hva er internprising?
Prisen selskaper setter på varer og tjenester som det handles med internt i selskapet. Misbruk av internprising er en svært vanlig måte å unngå skatt på. Prisene settes da for høy eller lavt i forhold til markedsprisen på varen, slik at et selskap plassert i et høyskattland får kunstig lavt overskudd eller tap, og et selskap i et lavskattland får kunstig høyt overskudd. Dette kalles interfeilprising/transfer mispricing. Anvendes også på elementer som ikke er enkelt å avgjøre hva som er riktig «markedspris», slik som patentrettigheter, gjeld, lisenser, delproduksjoner og så videre.