30.06.2016

Prisen for en hemmelighet

#panamapapers: Hvordan bidrar finansielt hemmelighold til en urettferdig verden? Og hvordan jobber journalister for å avsløre slike hemmeligheter?
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Panama Papers er prakteksempelet på hvordan journalister kan avsløre skjeve maktforhold. I månedsvis jobbet journalister i Aftenposten i hemmelighet med dokumentlekkasjen. De visste at de potensielt satt på en av tidenes største avsløringer.

Selv om det var utfordrende for de norske journalistene å avsløre slike hemmeligheter, kan prisen være langt større for journalister i andre land. I Novaya Gazeta er seks journalister blitt drept de siste ti årene. Avisa er en av to russiske medier som har jobbet med Panama Papers, og har blant annet avdekket hvordan Putins nærmeste venner har tjent formuer på bekostning av fellesskapet.

En forutsetning for skattejuks og korrupsjon er finansielt hemmelighold – for eksempel gjennom postboksselskaper i skatteparadiser. For å sikre en global skatterettferdighet er man avhenging av åpenhet og kunnskap om hvor disse skjulte pengene kommer fra, og ikke minst, hvor de ender.

Vi snakket med:

Nina Torset Selbo og Sigurd Bjørnestad, journalister i Aftenposten

Roman Anin, journalist og redaktør for gravejournalistikk i Novaya Gazeta

Jan Gunnar Furuly, styreleder i SKUP - Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

Birthe Eriksen, universitetslektor ved Norges Handelshøyskole og korrupsjonsekspert

Foto: David Parry